Värme

Föreningens kostnad för uppvärmning (vattenburen fjärrvärme) och varmvatten är hög och utgör därför en stor del av årsavgiften. Tänk därför på att inte ha onödigt varmt i din lägenhet, slösa inte med varmvattnet och vädra snabbt och effektivt.

Vattenburna element

Efter en lång sommarpaus ska det skakas liv i husets element. Men ofta är det en eller flera vattenburna element som strejkar. Problemet – och lösningen – är som tur välkänd, och du kan fixa det på några minuter. Här nedanför finns beskrivet hur man då går till väga för att lösa de vanligaste problemen. 

Identifiera orsaken till kylan

Testa att känna på elementet och se var någonstans det är kallt. Detta kan ge en fingervisning på vad det är som behöver åtgärdas. 

  • Om hela elementet är kallt, men röret som leder till elementet är varmt, har vredet kalkat igen. Då behöver man skaka liv i termostaten. 
  • Om elementet är kallt på ovansidan, men varmt nedtill kan du testa att lufta det. 
  • Om elementet är varmt på ena sidan, kan du också testa att lufta det. 
  • Om elementet är varmt ovanpå, men svalt nedtill fungerar det som det ska. Kylan nedtill är vatten som har släppt ifrån sig värme till luften i rummet och är på väg ut ur elementet för att värmas upp igen.

Om elementen fungerar som de ska, men det är kallt ändå, beror det antagligen på att isoleringen inte håller helt tätt, och därmed läcker in kyla i lägenheten. Då bör du försöka att byta ut listerna till fönstret. 

Avkalka vredet

När vreden kalkar igen, kan vi inte reglera inflödet av varmt vatten i elementen. Vanligtvis fastnar vreden i stängt läge under sommaren, eftersom vi inte rör så mycket på termostaten under de varma månaderna. I de absolut flesta fall är problemet att det lilla ventilstiftet inuti termostaten har fastnat.

Steg 1 - Ta loss termostaten

Termostaten är själva plastvredet som man vrider på för att ställa in inflödet av varmvatten i elementet. På de modellerna som föreningen har är den säkrad med en pinnskruv och kan lätt lossas med en insexnyckel.

Steg 2 - Tryck in stiftet

Tryck på det lilla stiftet som gömmer sig bakom termostaten. Den kan ha satt sig, och ibland behöver den bara masseras för att vakna till liv igen. Använd något hårt för att trycka in stiftet ett par gånger tills det inte finns så mycket motstånd. 

Steg 3 - Knacka bort kalken 

Banka lite på sidan av ventilen om stiftet fortfarande sitter fast. Det kan lossa eventuella avlagringar av kalk eller annat. Upprepa steg 2 efter detta. 

Steg 4 - Sätt tillbaka termostaten

Sätt tillbaka termostaten på samma sätt som du monterade loss det. Vrid termostaten till max för att sätta igång inflödet av varmvatten i elementet. 

Steg 5 - Ge elementet tid att bli varmt 

Det tar tid innan värmen kommer igång, dels för att du nu har fyllt på elementet med nytt varmvatten, men även för att värmesystemet har nytt vatten som ska värmas upp. Avvakta därför några timmar innan du känner på elementet för att avgöra om luftningen har gett önskad effekt.

Lufta elementet

Att lufta element är enkelt med denna gör-det-själv-guide. Här finner du steg för steg hur du på ett tryggt och säkert sätt avluftar dina element. 

Några vanliga tecken på att element innehåller luft är skramlande och susande ljud. Ett annat vanligt tecken är att element är varma längst ner men kalla längst upp eller att bara ena sidan av element är varmt.

Följande behövs för att lufta av elementen på ett bra och säkert sätt

  • Elementnyckel (för att öppna och stänga luftningen på elementen).
  • En mindre plastbytta eller liknande för att fånga upp eventuellt vatten från elementen.
  • Papper / trasa för att torka upp eventuellt vatten från elementen och golven.

Steg 1 - Stäng av vattentillförseln

Vrid vredet till elementet hela vägen ned tills det inte går att vrida mer. Detta stänger av tillförseln av varmt vatten till elementet, och gör det säkert att arbeta med det. 

Steg 2 - Vänta tills elementet har svalnat

Detta är en säkerhetsåtgärd så att du inte skulle råka bränna dig om du skulle komma i kontakt med vatten från elementet. 

Steg 3 - Lokalisera avluftningen 

Själva avluftningen sitter oftast på elements ovansida och motsatt mot själva termostaten. Det ser ut som ett runt hål med en liten fyrkant i mitten. Bredvid avluftningen finns också nippeln, där luft och eventuellt vatten kommer att pysa ut. 

Steg 4 - Förbered uppsamling av eventuellt vatten

Placera plastbyttan nedanför nippeln så att den kan samla upp eventuellt vatten. Ha en trasa eller hushållspapper nära till hands för att torka upp eventuellt spill. 

Steg 5 - Öppna avluftningen 

Sätt elementnyckeln i avluftningen och vrid sedan elementnyckeln långsamt motsols. Ett kvartsvarv till ett halvt varv brukar räcka. Du bör höra ett svagt väsande ljud från nippeln. 

Steg 6 - Stäng avluftningen

När det kommer stadigt med vatten, som inte är blandat med luft, kan du stänga avluftningen. Vrid då elementnyckeln medsols. Säkerställ att avluftningen är helt stängd och att det inte droppar vatten från nippeln.

Steg 7 - Sätt igång vattnet

Vrid på vredet till elementet hela vägen upp. Detta öppnar upp flödet av vatten till elementet igen. 

Steg 8 - Ge elementet tid att bli varmt 

Det tar tid innan värmen kommer igång, dels för att du nyligen har fyllt på elementet med nytt varmvatten, men även för att värmesystemet har nytt vatten som ska värmas upp. Avvakta därför några timmar innan du känner på elementet för att avgöra om luftningen har gett önskad effekt.

Isolera med fönsterlister

Om det är kallt i din lägenhet kan bero på att det drar kallt ifrån fönstren och att du behöver byta fönsterlister. Du kan även under kortare perioder stänga fönsterventilerna.

För att inte få för stora värmeförluster är det viktigt att listerna som sitter runt fönstren byts då och då. Byte av fönsterlister hör till det inre underhållet. Det är därmed ditt ansvar och du som står för kostnaden för bytet. Är du osäker på hur du byter fönsterlister, kontakta en fackman.