Ventilation

Ventilationen i vår förening bygger på att vi har s.k. självdrag, vilket innebär ventilation utan fläktar som bygger på att luftrörelser skapas då varmluft strömmar från husets lägre delar via uppvärmda kanaler till utluften i husets övre delar. I lägenheterna sugs luft ut från ventiler i kök/badrum och tas in genom fönsterventiler. Föreningen genomför kontinuerligt den obligatoriska ventilationskontrollen (OVK).

Om ventilationen känns dålig / svag

Om du upplever att du har dålig ventilation är det mycket viktigt att kontakta Styrelsen för utredning och förslag på åtgärd.

Tecken på dålig ventilation är:

  • Dålig lukt och matos kommer in i din lägenhet från grannar
  • Luften i lägenheten uppfattas som torr och/eller det luktar instängt
  • Det tar lång tid (>10-15 min) för imman på badrumsspegeln att försvinna efter dusch
  • När mat lagas i köket så tar det lång tid innan lukten av stekoset försvinner
  • När det är kallt ute bildas det fukt på insidan av fönstren
  • Det bildas fuktfläckar i tak, golv eller på väggarna. Alternativt att det bildas bubblor på tapeter.
  • De som bor i bostaden drabbas ofta av huvudvärk, trötthetssymptom och hudbesvär
  • Dålig utsug i frånluftsventilerna.
    OBS! Testa utsuget i frånluftsventilerna genom att hålla upp ett ark hushållspapper framför ventilen. Om pappret sugs fast är utsuget bra, men om pappret inte sugs fast är ventilationen undermålig.

Frånluftsventiler

Det är viktigt att du inte själv sätter för frånluftsventilerna eftersom detta stör balansen i ventilationen. Detta kan få till följd att vissa lägenheter får ett stort undertryck och därmed ökad risk för matos och röklukt i dessa lägenheter.

Fönsterventiler

Friskluft tas in i lägenheterna genom ventiler som sitter ovanför fönstren. Dessa ventiler bör därför hållas öppna, men kan under kortare perioder vara stängda. De äldre ventilerna under fönstren som sitter kvar i vissa lägenheter ska hållas stängda.

De nya fönsterventilerna ska hållas öppna. Skjut spakarna för att öppna ventilen.

Kolfilterfläkt eller vanlig spisfläkt?

För att bli av med matoset i köket rekommenderar vi att installera en kolfilterfläkt som renar luften och blåser ut den i köket igen. Vanliga spisfläktar är inte tillåtna. 

I vår förening får man inte ansluta köksfläktar till ventilationssystemet, då det innebär en stor brandfara för hela byggnaden eftersom olja skulle blåsas in i rör som går mellan lägenheter och därmed kan leda till spridning vid en eventuell brand.